DORTMUND '98

 
 

Helsinkiläisen Pienoisrautatiekerho ry:n näyttelyrata Löylymäki oli viiden päivän ajan esillä Saksassa Dortmundin Westfalen-hallissa. Siellä pidettiin 1.–5.4.1998 Saksan suurimmat pienoismallimessut, Inter Modell Bau '98 kahdennenkymmenennen kerran. Yleisömäärätavoite tänä keväänä oli 140.000. Pienoisrautatiekerhokin oli saanut kutsun saapua esittäytymään ratansa kanssa. Kutsuja oli toimitettu kaikkien EU-maiden pienoisrautatiekerhoille. Pienoisrautatiekerho ry. Helsingistä oli ainoa osallistuja pohjoismaista. Muita osallistujamaita Saksan lisäksi olivat Belgia, Hollanti, Itävalta ja Iso-Britannia.

Parhaiden ratojen laatu oli korkea. Pienoisrautateille varatussa, uusimmassa hallissa 8 oli kaikkiaan noin 30 pienoisrautatietä, mittakaavoissa Z:stä II:een (1:220 - 1:22,5). Eniten radoista oli toteutettu maailman suosituimmassa pienoisrautatiemittakaavassa HO (1:87). Muissa halleissa oli esillä myyntiosastojen lisäksi eri pienoismalliharrastajien valmiita töitä staattisina tai toimivina malleina.

Yleisö sai äänestää, mikä rata oli paras. Parhaalle sai antaa viisi ääntä, toiselle neljä jne. Tiukassa kilvassa Löylymäki selvisi ensimmäiseksi 32 äänen ylivoimalla toiseksi tulleeseen. Äänestyslappuja kertyi noin 10.000 kappaletta. Kaikkiaan ääniä annettiin 38.464 kpl. Löylymäen saama äänimäärä oli 3.784, hollantilaisten kapearaiteisen amerikkalaisteeman Slim&Short sai 3.752 ja Kölnin kerhon mahtava, näyttelyssä myynnissä ollut rata 3.650 ääntä. Neljänteen olikin jo selvä kaula. Belgian Ivo Schraepenin 50-metrinen rata sai 3.075 ääntä. Kaikki neljä parasta edustivat mittakaavaa 1:87.

Jo ennen tuloksen julistamista Pienoisrautatiekerho ry:n Löylymäki-pienoisrautatie sai asiantuntevalta yleisöltä kehuja, kuinka suurella huolellisuudella ja rakkaudella junat, rata ja maisema oli tehty. Suunnaton käsityöosuus oli kunnioitusta herättävää. Rataamme kuvattiin sekä tekijöitä haastateltiin johtavien saksalaisten lehtien lisäksi ainakin hollantilaiseen ja espanjalaiseen pienoisrautatielehteen. Lisäksi Löylymäkeä kuvattiin saksalaisten tv-kanavien uutis- ja ajankohtaislähetyksiin.