IMREX

 
 

IMREX, International Model Railway EXhibition oli yksi Englannin tärkeimmistä pienoisrautatienäyttelyistä. Se järjestettiin Lontoossa pääsiäisen aikaan kaikkiaan 60 kertaa, viimeisen kerran vuonna 1995. Tuolloin Lontoon näyttelytilojen vuokrat olivat nousseet niin korkeiksi, ettei näyttelyn järjestäminen Lontoossa enää ollut mahdollista.

Englantilaisen näyttelykulttuurin mukaan näyttelyn järjestäjät kutsuvat näyttelyyn kerhoja ja harrastajia ratoineen ja malleineen. Pienoisrautatiekerho ry:n jäsenet tutustuivat lontoolaisen The Model Railway Clubin jäseniin 1980-luvulla. Tämän yhteydenpidon tuloksena englantilaiset saivat käsiinsä JUNAT-lehden 5-vuotisjuhlanumeron, jonka kantena oli komea värikuva Petri ja Untamo Sallisen supisuomalaisesta kotiradasta. Englantilaiset ihastuivat näkemäänsä, ja halusivat saada jotain samanlaista näyttelyynsä. Näin syntyi ajatus Löylymäen viemisestä Englantiin.

Vierailu toteutui vuonna 1993. Se oli ensimmäinen kerta, kun suomalainen pienoisrautatie on esiintynyt ulkomailla. Tapahtuman arvoa korostaa se, että ensi kerta tapahtui nimenomaan Englannissa, jota pidetään koko harrastuksen synnyinmaana. Edelleen arvoa nostaa se , että näyttely oli silloin Englannin arvostetuin näyttely, jonne hyväksytään vain todella korkeatasoisia töitä.

Löylymäki oli menestys IMREXissä. Rata sijoitettiin näyttävälle paikalle heti sisääntuloportaiden jatkeeksi. Koko näyttelyn ajan Löylymäen ympärillä oli sankka muuri ihailevia englantilaisia. Oma osuutensa oli toki kaukaisen maan eksotiikalla, mutta moni englantilainen vakuutti hyvää työtä sekä maisemassa, rakennuksissa että kalustossa kuin myös kaluston hyvää ja todellisen tuntuista toimintaa.