PIENOISRAUTATIET HARRASTUKSENA

 
 

Yleinen mielikuva pienoisrautatiestä on lattialle koottu rataympyrä, jossa veturi ja pari vaunua kiertävät kehää vinhaa vauhtia. Tässä pienoisrautatie on lelu, ei harrastus. Sähköjunalla leikkiminen on ollut monelle ensi askel, mutta pienoisrautateiden harrastaminen on aivan muuta.

Pienoisrautatieharrastuksen tavoite on haastaa harrastaja ratkomaan teknisiä ja taiteellisia keinoja esikuvaa eli oikeata maailmaa kuvaavan toimivan pienoismallin rakentamiseksi. Pienoisrautatien voi rakentaa kaupan olevista valmiista osista ja rakennussarjoista tai kaiken voi tehdä itse. Tekijä voi vapaasti valita, onko pienoisrautatiessä paljon raiteita ja junia, vai onko ympäristön maisemalla tärkeämpi osuus.

Kiinnostus voi myös kohdistua pääasiassa pienoisrautatien toimintaan, jolloin ympäristön maisema ja taiteelliset seikat jäävät vähemmälle. Nykyään pienoisrautatietä voi ohjata halutessaan tietokoneella. Vetureiden lisäksi monenlaiset muutkin asiat voi rakentaa toimiviksi, ja niitä voidaan kauko-ohjata käsin koskematta. Harrastaja voi asettaa itselleen haasteita laitteiden rakentamisessa sekä mutkikkaiden liikenneongelmien ratkaisemisessa.

Oleellista pienoisrautatieharrastuksessa on, että siinä voi asettaa tavoitteita omien kykyjensä mukaan ja kokea mielihyvää oman työnsä tuloksista. Pienoisrautatie on askarteluharrastus, jossa on tilaisuus käyttää käden taitoja. Se on myös taiteellinen harrastus, joka tarjoaa haasteita luovuudelle radan, maiseman ja erilaisten hauskojen yksityiskohtien suunnittelussa ja toteutuksessa.

Halutessasi voit perehtyä tarkemmin muutamiin harrastuksen osa-alueisiin!

[Pienoisrautatieharrastus] [Talot ja rakennukset] [Veturit ja vaunut] [Piirtäminen] [Tietokoneen käyttö] [Digitaaliohjaus] [Mistä tarvikkeita saa]