Piirtäminen

 
 

Pienoisrautatien rakentaja tarvitsee piirustuksia, jos aikoo rakentaa kalustoa tai taloja itse. Mutta piirustusten piirtäminen on kiehtova harrastuksen muoto sinänsä. Ovathan tarkat piirustukset kauniita koristeita sellaisinaankin.

Oikeat piirustukset on tehty valmistusta varten. Sen vuoksi ne ovat usein eri näköisiä, kuin miltä lopullinen vaunu tai talo näyttää. Piirustuksissa on halkileikkauksia ja yksityiskohtia on jätetty piirtämättä työn säästämiseksi. Siksi usein piirretään pienoismallin rakentamista varten kokonaan uusi piirustus, joka esittää kohteen sellaisena, miltä se on todellisuudessa näyttänyt.

Pienoismallin mittakaavapiirustusten lähtökohtana kannattaa käyttää konepajan tai rakennustyömaan piirustuksia, jos sellaisia on saatavilla. Valokuvien perusteella lisätään ja korjataan rakenne sellaiseksi, kuin se todellisuudessa oli. Kun piirustusta ei ole, mutta esikuva on olemassa, on lähdettävä mittanauhan ja muistilehtiön kanssa selvittämään kohteen mitat itse. Kun nämä tiedot yhdistetään runsaaseen määrään valokuvia, on lopputuloksena hyvä ja tarkka piirustus.

Piirustuksen voi piirtää kynällä, viivaimilla ja piirustuslaudalla. Nykyään piirustuksen voi piirtää myös tietokoneella. Internetistä löytyy jopa ilmaisia CAD- ja piirustusohjelmia. Tunnettuja kaupallisia piirto-ohjelmia ovat CorelDraw, Designer, FreeHand ja Illustrator. Näillä ohjelmilla piirustuksen voi halutessaan värittää ja sen voi tulostaa helposti eri mittakaavoissa.

[Pienoisrautatieharrastus] [Talot ja rakennukset] [Veturit ja vaunut] [Piirtäminen] [Tietokoneen käyttö] [Digitaaliohjaus] [Mistä tarvikkeita saa]