Talot ja rakennukset

 
 

Taloja voi rakentaa ulkomailla valmistetuista rakennussarjoista. Sellaiset sisältävät kaikki tarvittavat osat, tarvitset vain liimaa ja maaleja makusi mukaan. Valmiista sarjoista voit rakentaa ulkomaisia taloja, jotka sopivat ulkomaisen esikuvanmukaiselle pienoisrautateille.

Jos haluat rakentaa suomalaisia taloja ja rakennuksia, tarvitset esikuvistasi ainakin muutamia valokuvia. Mittatarkkuuteen pääset, jos hankit rakennuksesta piirustuksen. Mutta sellaisen voi tehdä hyvällä tarkkuudella myös valokuvasta mittaamalla.

Rakennusten materiaalina käytetään nykyään usein polystyreenilevyä. Sitä on helppo työstää. Tarvikeliikkeissäon kaupan ulkomailla valmistettuja styreenilevyjä, joiden pintaan on tehty laudoituksen tai muun pintarakenteen muoto. Suomessa on kaupan Evergreen-nimisiä levyjä. Sileätä levyä voi ostaa muovitarvikeliikkeistä, kuten Etolasta. Materiaalina voi käyttää myös pahvia tai puuta, kuten ohuita rimoja ja balsaa.

Kivirakenteita voi tehdä muutaman millin paksuisesta balsalevystä. Siihen veistetään terävällä askarteluveitsellä kivien saumoja kuvaavia uria. Sitten pinta maalataan paksuhkolla maalilla, jonka päälle ripotellaan ohueksi seulottua hiekkaa. Maalin kuivuttua irtonainen hiekka karistellaan pois. Pinta viimeistellään maalaamalla kivet hiekan päälle. Kahta aivan samanlaista kiveä on luonnossa harvoin, joten sävyjä vaihtelemalla saa pintaa eloa.

Vaivaton tapa tehdä taloja etenkin hieman pidemmän katseluetäisyyden päähän on käyttää apuna kopiokonetta. Talosta voi itse piirtää kuvan tai ottaa sellaisen vaikkapa mainokseen painetusta kuvasta. Kuvan mukaan leikataan talon seinät levystäja liimataan kuva pintaan. Hieman yksityiskohtia lisäten ja maalilla meikaten syntyy hyvän vaikutelman antava talo nopeasti.

[Pienoisrautatieharrastus] [Talot ja rakennukset] [Veturit ja vaunut] [Piirtäminen] [Tietokoneen käyttö] [Digitaaliohjaus] [Mistä tarvikkeita saa]